Taxatie

Professionele taxatie van juwelen, sieraden, horloges en kostbaarheden

Een taxatie, of objectieve en deskundige beoordeling van de waarde van je kostbaarheden zoals sieraden, horloges en juwelen kan soms handig of nodig zijn. Ik, Wendy Roelofs, gecertificeerd taxateur van Arqadia in Amsterdam, verzorg dit graag voor je.

Hoe een professionele taxatie van sieraden, juwelen, uurwerken en andere kostbaarheden precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten als je een taxatie laat uitvoeren, lees je hier. Je kunt ook kijken bij de veelgestelde vragen over taxatie van kostbaarheden zoals juwelen, sieraden en horloges.

Objectieve en deskundige taxatie

De meeste mensen hoeven niet dagelijks kostbaarheden te laten taxeren. Wanneer je een professioneel taxatierapport nodig hebt, is er meestal iets bijzonders aan de hand. Je hebt bijvoorbeeld een erfenis gekregen, staat voor een (boedel)scheiding of wilt kostbaarheden zoals juwelen of een waardevol horloge verkopen. Taxatie door een expert geeft je dan inzicht in de werkelijke waarde van je waardevolle spullen.

Verzekeraars vragen vaak ook om een officieel taxatierapport van sieraden, juwelen, horloges en andere kostbaarheden voor je inboedelverzekering. Een goede, professionele taxatie door een expert zorgt dan dat je niet onderverzekerd bent.

Taxatie is expertise en emotie

Mijn aanpak bij een taxatie is heel persoonlijk. Sieraden zijn vaak veel meer dan enkel goud, zilver en edelstenen. Bij elk stuk hoort namelijk waardevolle achtergrondinformatie, hoe klein ook. Vaak zijn er allerlei verhalen en emoties verbonden aan de te taxeren stukken.

Emotie en vooral die verhalen achter de sieraden en horloges komen vaak los bij een taxatie. Hoe meer er bekend is over de stukken die je laat taxeren, hoe exacter ik tot een goede waardebepaling kan komen.

Persoonlijk: Jij of U?

Omdat ik mijn expertise graag op een persoonlijke manier aanbied, tutoyeer ik je op deze website en bij ons persoonlijke contact tijdens de taxatie. Dat mag je natuurlijk ook bij mij doen.

Wilt u liever formeler aangesproken worden, geef dat dan gerust aan. Dat kan natuurlijk ook!

Hoe verloopt een taxatie?

  • Als je contact met me opneemt voor het maken van een taxatie, zal ik je altijd eerst vragen naar het doel van de taxatie. Dat is van belang om te bepalen wat voor rapportage of advies het beste past bij de situatie waar je inzit.
  • Daarna maken we een afspraak. Ik kom de te taxeren stukken dan bij je thuis bekijken. Dat noem ik ‘opname van de stukken’. Ik taxeer nooit op basis van foto’s.
  • Het is verstandig om relevante documenten maar ook originele verpakkingen en certificaten paraat te hebben. Deze kunnen allemaal invloed hebben op de waarde.
  • Ik bekijk de te taxeren stukken en bespreek eventuele bekende achtergrondinformatie over de geschiedenis met je. Ik maak foto’s van de stukken.
  • Daarna werk ik het taxatieverslag uit op kantoor.
  • Je ontvangt het rapport, taxatieverslag of het advies op de door ons afgesproken datum.

Taxatie van juwelen en sieraden voor je inboedelverzekering

Sieraden, juwelen en horloges vallen bij de meeste mensen onder kostbaarheden clausule van de inboedelverzekering. Meestal gaat deze tot een bedrag van 7.500,- euro. Als je een snelle optelling doet van je horloge, die ring van oma, de oorbellen die je kreeg bij je afstuderen en de armband gekocht van je eerste salaris. Op welk bedrag zit je dan? Ben je misschien onderverzekerd?

Regelmatige controle van de waarde en staat van je waardevolle zaken

De meeste verzekeraars stellen als voorwaarde dat je verzekerde sieraden elke 3 jaar moet laten her-taxeren. Zo’n hertaxatie is ook een goed moment om slijtage te signaleren en toekomstige reparaties of verlies te voorkomen. Zo controleer ik bijvoorbeeld zettingen van diamanten en edelstenen en check of alle sluitingen nog goed zijn.

Taxatie bij een scheiding of erfenis

Er zijn verschillende momenten denkbaar waarbij het van belang is dat sieraden en horloges op een eerlijke en nette manier beoordeeld worden, zonder al te veel discussie. Een scheiding is meestal geen fijne gebeurtenis en ook bij een erfenis kunnen emoties hoog oplopen.

Objectieve waardebepaling bij fiscale taxaties, successie, inkomstenbelasting & schenking

Een objectieve beoordeling van de waarde van de items waar het om gaat, helpt om duidelijkheid te scheppen. Met een taxatie speciaal afgestemd op dit soort omstandigheden kun je vervelende situaties voorkomen.

Afhankelijk van de specifieke reden van taxatie en de persoonlijke wensen van de betrokkenen zal ik meestal de Waarde in het economisch verkeer hanteren voor een taxatierapport ten behoeve van fiscale taxaties, successie, schenkingen en inkomstenbelasting.

Taxatie bij verkoop: marktwaarde bepalen

Als je kostbaarheden zoals juwelen of een horloge wilt verkopen, kan het erg prettig zijn om wat extra advies te krijgen. Je hebt dan geen taxatierapport nodig, maar wel een gedegen advies en expertise. Dit geeft je meer zekerheid en inzicht in wat je in handen hebt.

Mocht je toch een rapport willen maken voor een eventuele verkoop dan kan het handig zijn om wat meer informatie over de achtergrond van de te verkopen stukken op te nemen. Dat kan interessant zijn voor een toekomstige koper.

Expertise bij schade of reparaties

Soms heb je een meningsverschil met iemand of een instantie over de waarde van kostbaarheden. Bijvoorbeeld bij schade of vermissing van sieraden, juwelen of een antiek horloge. In zo’n geval kun je mijn expertise inschakelen.

Mijn achtergrond als goudsmid komt vaak goed van pas bij de beoordeling van schade en mogelijkheden tot schadeherstel. Daarnaast heb ik een groot netwerk aan contacten met specialisten op elk vlak binnen de juwelenwereld.

We bekijken in dergelijke situaties in overleg of een compleet expertiserapport nodig is, of advies in andere vorm je kan helpen.

Wendy Roelofs: gecertificeerd taxateur van sieraden, diamanten, juwelen en horloges

Logo Arqadia EWR

Als je contact opneemt met Arqadia voor een taxatie van je kostbaarheden, krijg je te maken met mij, Wendy Roelofs. Zodat je mijn kennis en taxatie expertise goed kunt inschatten, vertel ik je graag wat meer over mijn achtergrond als edelsmid en taxateur van juwelen, horloges en andere kostbaarheden.

Specialisatie: antieke juwelen

Ik werk al jarenlang met antieke juwelen en horloges. Dit begon in mijn studententijd aan de vakschool voor edelsmeden. In die tijd werkte ik ook bij Sotheby’s als veiling-assistent. In die setting vielen de kwartjes van de kunstgeschiedenis- en determinatielessen al snel.

Daarna specialiseerde ik me in antieke juwelen bij een gerenommeerde antiquair juwelier in Amsterdam. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan op kunst- en antiekbeurzen in binnen- en buitenland.

Gecertificeerd Registertaxateur voor Juwelen, Kunst, Antiek & Inboedelgoederen

Al deze bagage en ervaring maakte dat ik in 2015 succesvol het examen Taxateur Juwelen heb afgelegd bij Federatie TMV. Sinds dat moment ben ik gecertificeerd Registertaxateur Juwelen. Hiervan zijn er slechts enkele in Nederland. Daarbij heb ik in 2023 succesvol het examen Taxateur horloges afgelegd.

Logo Federatie TMV

Ik ben ook opgenomen in de registers van de Federatie TMV als gecertificeerd Registertaxateur Juwelen en Hologes. Ik voer mijn taxaties altijd uit volgens de waardedefinities en algemene voorwaarden van Federatie TMV.

Internationaal gecertificeerd taxateur in Amsterdam

Hobeon Logo

Naast deze Nederlandse certificeringen, ben ik ook gecertificeerd onder SKO-Certificatie, conform de Internationale Norm ISO/IEC 17024. Als onderdeel van deze internationale certificatie neem ik deel aan een verplicht periodiek bijscholingsprogramma voor alle aangesloten taxateurs. Zo houd ik mijn expertise en actuele kennis over prijsontwikkelingen op hoog niveau.

Gecertificeerd edelsteenkundige

Om de staat en waarde van edelstenen en diamanten echt goed te kunnen beoordelen, is deskundige kennis van belang voor een taxateur.

Ik ben gecertificeerd FGA edelsteenkundige (Fellow of the Gemmoligical Association). Deze certificering wordt verleend door de Britse Gemmological Association. Daarnaast ben ik gecertificeerd door de Europese overkoepelende federatie in edelsteenkunde FEEG en ben ik door de Antwerpse hoge raad voor de diamant gecertificeerd als officieel Diamond Grader (CDG-HRD)

Neem contact op voor een taxatie

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen bij de taxatie van je waardevolle zaken of heb je advies nodig? Neem dan contact op via 06-36 48 46 06 of laat een bericht achter via de contactpagina